Professors: "població diana"


Salut preveu vacunar 14.000 professors contra la grip A

Els docents formarien part del grup de risc amb embarassades, menors de 14 anys, personal sanitari i de serveis bàsics (bombers, policies...) i persones que pateixin patologies greus


Borja Català 29/07/2009


La Conselleria de Salut i Consum del Govern balear vacunarà contra la grip A els més de 14.000 professors que exerceixen la seva feina a l'Arxipèlag, si s'aprova la proposta del Ministeri d'incloure'ls en els grups de risc.

El conseller Vicenç Thomàs explicà ahir que el cos docent probablement formi part de la "població diana", és dir, del col·lectiu que serà vacunat quan es disposi dels preparats, cosa que podria succeir cap al desembre.

Thomàs realitzà aquestes declaracions ahir horabaixa, durant la compareixença urgent davant la comissió no permanent de salut del Parlament per donar explicacions sobre la situació de la pandèmia a casa nostra.

Dins aquesta "població diana" també s'hi trobaria el personal sanitari i d'altres serveis essencials, com bombers i policies, les embarassades, els infants menors de 14 anys i les persones que estiguin afectades per patologies greus. El grup, tanmateix, no està tancat i seran els tècnics els que ajudaran a definir-lo.

De fet, ahir l'Associació d'Independents de la Guàrdia Civil reclamà que s'hi incloguin els cossos de seguretat de l'Estat, l'Exèrcit i els funcionaris de Justícia.

Precisament ahir, la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, també comparegué a la comissió de salut pública del Congrés dels Diputats i va ser ella qui va avançar la previsible inclusió dels professors entre els grups de risc.

Les xifres

Aquestes previsions de "població diana" significaran, en cas de concretar-se, que a Balears siguin vacunats contra la grip A 147.425 menors de 14 anys o uns 14.000 treballadors sanitaris, per exemple, a més dels 14.000 docents.

En aquest sentit, el Ministeri de Sanitat ha previst disposar d'uns 37 milions de dosis, amb els quals es podria vacunar el 30% de la població (són dobles). En tot cas, Thomàs reiterà ahir que tothom que necessiti la vacuna la tindrà.

A més, el conseller assegurà que a hores d'ara Balears disposa de 22.500 antivirals específics als hospitals públics i privats, 18.000 tractaments per inhalar i fins a 180.000 en forma farmacològica (oseltamivir fosfat).

D'altra banda, el conseller anuncià que la campanya contra la grip estacional es podria avançar, si bé encara no està decidit. La data amb què es treballa és, per ara, l'1 d'octubre. En tot cas, volgué aclarir que els serveis sanitaris estan preparats per a aquest avançament.

De fet, el missatge que llançà Thomàs fou el de tranquil·litat i de confiança en el personal sanitari, el qual, afirmà, està perfectament format i equipat per afrontar l'epidèmia.

41 casos sospitosos ingressats

El conseller Vicenç Thomàs informà ahir que als hospitals de Balears hi ha 41 persones ingressades sospitoses de tenir la grip A. 35 d'aquestes són a planta, mentre que les altres sis són en unitats de cures intensives ja que, a més, presenten altres patologies.

En total, a l'Arxipèlag se n'han confirmat 81 contagis. Dins la seva crida a la calma, Thomàs recordà que el 90% dels casos són lleus i es guareixen amb repòs domiciliari i prenent el tractament prescrit.

D'ara endavant, la Conselleria només informarà de la taxa d'incidència de la malaltia i no del nombre d'afectats, excepte dels casos greus, seguint les recomanacions de l'OMS.

Així mateix, el conseller afirmà diverses vegades que l'objectiu de la lluita contra aquesta nova grip ja no és evitar-ne el contagi, sinó minvar-ne l'impacte sobre la població.

Pel que fa a l'efecte que l'epidèmia provoca en el nostre sistema sanitari, la Conselleria de Salut explicà ahir que els hospitals públics de Balears atenen una mitjana de 1.548 urgències al dia, cosa que significa un 6% més que l'any anterior.

Durant la compareixença de Thomàs, la diputada del Partit Popular, Aina Castillo, denuncià que els hospitals públics estan col·lapsats, amb pacients als corredors.

Segons les dades de l'Ib-salut, el grau d'ocupació dels hospitals és ben alt, però no s'ha arribat al col·lapse. Ahir l'ocupació mitjana era del 80%.

Per centres, l'hospital d'Eivissa presenta una ocupació del 93%, la més elevada de Balears. El segueixen els hospitals mallorquins d'Inca (90%), el de Son Llàtzer (87%) i el de Son Dureta (85%). Molt per darrere ja es troben el de Manacor (70%) i el de Menorca (60%).

http://dbalears.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada