Captura il·legal d'un tauró

Aquests dies ha sortit a la premsa la notícia de que han pescat un tauró protegit al Port de Pollença (Mallorca).

Com hem tractat de la protecció de la natura a valors i també hem fet un taller de taurons, és interessant que, els que vulguin, llegesquin aquesta notícia.

Aquests tipus de tauró (centurió o també conegut com a tauró guineu)  no es poden pescar i, en cas de pesca accidental, s'han de tornar a la mar ja sigui vius o morts.

S'han presentat denúncies per part de associacions de protecció de la natura.


Capturen un tauró centurió a Cala Murta (Pollença)

L'animal pesa 180 kg. i ha estat capturat, però tal com es pot veure en un vídeo, quan l'han trobat quan encara era amb vida i ferit
Un tauró de 180 kg. ha aparegut avui a Cala Murta (Pollença), després que fos capturat amb una xarxa, segons ha explicat el batle del municipi, Bartomeu Cifre. En aquests moments, i segons mostren les imatges, l'animal és mort, però tal com es pot veure en un vídeo, quan l'han trobat quan encara era amb vida i ferit.
El tauró capturat és un centurió no habitual a la Mediterrània i es tracta d'una espècie amenaçada. A la següent fitxa podeu veure tota la informació sobre aquest tipus de taurons:


Una ONG internacional amb seu a Washington es fa ressò del tauró capturat a Pollença

D'altra banda, a principis de març, a Catalunya es van produir uns fets semblants i, en declaracions a TV3, el pescador assegurava desconèixer la protecció de l'espècie
L'ONG internacional Shark Advocate International, amb seu a Washington i dedicada a la defensa dels taurons, s'ha fet ressò de la captura del tauró a Pollença, denunciant que aquesta s'ha produït malgrat estar prohibit per llei. En una piulada a la xarxa social Twitter, l'ONG demana més informació sobre la qüestió a Àlex Bartolí (@Alex_Bartoli), biòleg cofundador de SUBMON i consultor per Shark Alliance i Deep Sea Conservation Coalition.
En el seu perfil, Àlex Bartolí també es fa ressò, mitjançant una repiulada, de la notícia i el vídeo publicats per l'ARA Balears.
Altres casos recents
La caça de taurons és una qüestió que preocupa a molts col·lectius animalistes, ja que alguns pescadors capturen aquestes bèsties, malgrat que algunes espècies estan protegides. A principis de març, a Catalunya es van produir uns fets semblants i, en declaracions a TV3, el pescador protagonista assegurava desconèixer la protecció de l'espècie, tal com es pot veure en el vídeo d'aquest enllaç.


Agents de medi ambient denuncien el pescador que va capturar un tauró a Pollença

El col·lectiu professional aprofita per recordar que les barques de vigilància de zones protegides estan aturades fa 3 anys per manca de manteniment


Dos agents de medi ambient han pres declaració aquest dilluns al pescador que va capturar i que va matar un exemplar de tauró centurió (Alopias vulpinus) després que s'enganxàs a les xarxes de la seva embarcació, i han formulat una denúncia contra ell perquè es tracta d'una espècie protegida. Una norma de 2009 prohibeix específicament la captura de taurons centurió (familia Alopiidae) i martell (familia Sphyrnidae).
A més, aquesta norma regula el protocol estricte que s'ha de complir si per accident un animal s'enganxa a les xarxes dels pescadors: "Quan es produeixi la captura accidental dels taurons de les Famílies Sphyrnidae (gèneres Sphyrna i Eusphyra), i Família Alopiidae (gènere únic Alopias), els vaixells han de alliberar-los vius quan arribin al costat del vaixell amb vida o es trobin dins del floc de la xarxa de pesca".
L'incompliment d'aquests preceptes forma part de la denúncia que han elaborat els agents i que haurà de tramitar la Conselleria de Medi Ambient, juntament amb les informacions aportades per la direcció general de pesca, que també ha intervingut avui per esclarir els fets.
 Precisament l'associació d'agents de medi ambient havia lamentat els fets, perquè com es va poder comprovar en un vídeo difòs per l'ARA Balears, "el tauró va ser arrossegat per  l’embarcació i arribà viu al moll, on, posteriorment va ser mort per part dels pescadors", diuen els agents, qui recorden que "la captura i comercialització d’aquesta espècie de tauró està estrictament prohibida des de l’any 2009".

A més, segons els agents de medi ambient, resulta especialment lamentable que la captura es produís "a Cala Murta, paratge  catalogat com a LIC (lloc d’interés comunitari) de les Badies de Pollença i Alcúdia "que disposa d’un Pla de Gestió aprovat des de l’any 2007, on es regulen, entre  d’altres, les activitats de pesca autoritzades".
Des de l’AFIB es torna a denunciar que "actualmemt els Agents de Medi Ambient no disposen de cap tipus d’embarcació (excepte les destinades al Parc Nacional de l’Arxipèlag de Cabrera) per a realitzar les tasques de vigilancia dels LICs i altres espais marins protegits. Les embarcacions fa més de 3 anys que es troben aturades per falta de manteniment a Son Tous".
Els professionals de la conservació del medi ambient volen fer constar que "aquesta manca de vigilància, ben coneguda pels que  volen cometre actes il·legals, provoca que es puguin dur a terme amb total impunitat, i  fins i tot enregistrar i publicar, fets com la captura i mort d’aquest tauró protegit. Les nostres costes segueixen sense vigilància per part dels Agents de Medi Ambient i la  Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori segueix sense dotar-los dels mitjans necessaris per a fer-ho", sentencien.
Queda per veure ara com acabarà l'expedient incoat pels agents. Fonts properes a Medi Ambient recorden, com ha publicat l'ARA Balears en més d'una ocasió, que aquesta legislatura determinades denúncies formulades pels agents han quedat dins u 

Vídeo de la mort il·legal del tauró



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada