La història real:
Una de les llegendes més conegudes de la ciutat de Palma és la del Drac de na Coca.
Es tracta d'un cocodril que va viure en els carrers de Palma en el segle XVII, entre el barri cridat “del Call” i la Portella.
Per increïble que sembli la història, es creu que el cocodril va arribar en algun vaixell sent una criatura i, una vegada en la ciutat, es va instal·lar en el laberint d'embornals, del clavegueram de la zona.
La gent pensava que era un ésser monstruós. Segons testimoniatges de l'època, sortia de nit a la recerca de víctimes amb les quals alimentar-se; moixos i rates al principi. Però el problema va començar quan el seu apetit es va dirigir cap als nens que estaven indefensos en els seus bressols,o a tot aquell que s'aventurava a passejar pels carrers.
Segons aquesta mateixa llegenda, la bèstia va morir a les mans del capità i governador d'Alcúdia Bartomeu Coch quan es trobava a la Portella de Palma durant una nit de 1776.
El capità cortejava a una dama de la zona i mentre dirigiria la seva mirada a la balconada de la casa i li dedicava paraules d'amor, entre la foscor de la nit i les ombres va aparèixer la dolenta bèstia.
Valerosament el cavaller va treure la seva espasa i li va llevar la vida, ho va arrossegar fins a la seva estimada i l'hi va oferir en prova d'amor,exclamant:
"Ver ací és drac, és drac de na Coca" (aquí està el drac, el drac de na Coca).
A partir de la feta del capità Coch, el drac va rebre el seu nom actual, amb una típica feminització mallorquina del nom.
Després de la mort del capità i governador Bartomeu Coc, la seva vídua es casà amb Francesc Rosselló. Un cop morí ella, el drac va passar a formar part d’aquesta família. Els Rosselló exposaven el cos de l’animal embalsamat cada 31 de desembre al seu casal, vora la plaça Santa Eulàlia.
A principis del segle XX, un dels membres d’aquesta família oferí el drac embalsamat al Museu Episcopal a on, encara ara, se pot veure el seu cos.
Es diu que la donació es va fer degut a que una criada dels Rosselló va obrir la caixa a on romania el drac i va morir a l’acte de l’ensurt que li va produir veure aquell animal.
Com a detall curiós dir que, en la cantonada de la casa d’estil neogòtic de la plaça del Mirador, just vora el palau Episcopal, es troba un relleu del drac de na Còca.
El drac va ser embalsamat i actualment podem trobar-lo en el Museu Diocesà de Palma, on es conserva i pot visitar.
També hi ha una "còpia" del drac en l'Ajuntament de Ciutat
Un llibre sobre el Drac Na Coca
1 comentari:
Hola, Eduardo!
Encantada de que hagis agafat part de la llegenda del drac del meu blog. Cap problema :) La veritat és que el post t'ha quedat molt xulo i està molt treballat amb la presentació.
Salutacions! :)
Publica un comentari a l'entrada