Es racó des PT

En aquest bloc o "bitàcola" trobaràs recursos, recomanacions, articles, materials descarregables, enllaços, idees, propostes, notícies, relacionades amb la feina de pedagogia terapèutica. És a dir, tot allò que t'hauria agradat que et contessin quan vares començar a fer feina de PT. També hi ha materials aprofitables per a tutors i educadors en general, d'atenció a la diversitat i d'educació especial.

Educar a un nen esquerrà

Els pares i els professors del nen esquerrà poden col·laborar en gran mesura perquè li sigui mes fàcil desembolicar-se en un món pensat i dissenyat per a destres

La mà esquerra lligada a la cadira era el "pedagògic" sistema que s'utilitzava antigament en les escoles per a evitar que els esquerrans escrivissin amb la seva mà forta, l'esquerra. Avui dia la lateralitat està acceptada com una mica normal i no un signe de malaptesa.

Els esquerrans sumen el 10% de la població i veuen el món des d'altra posició. Activitats que per als nens destres no suposen un esforç especial com tallar seguint una línia de punts o aprendre a escriure, tenen un grau de dificultat afegida per als esquerrans. Aquests petits problemes quotidians poden generar frustració, ansietat o fins i tot mancada de confiança en els nens, quan per la seva edat no són capaces de reconèixer la veritable causa de la seva malaptesa. Per això, el nen esquerrà necessita abans de res tolerància i paciència per part dels seus pares i professors, no n'hi ha prou amb deixar que la hi arregli solament amb la seva mà esquerra, cal ensenyar-li a desembolicar-se com esquerrà.

Durant els dos o tres primers anys de vida molts nens són ambidextres, i és normal que en activitats quotidianes usin ambdues mans indistintament. Uns altres, en canvi, manifesten des de molt petits la seva preferència lateral. En general, es pot dir que la lateralització apareix entre els 3 i els 6 anys. Durant els dos o tres primers anys de vida molts nens són ambidextres

La manera més senzilla de comprovar si un nen és esquerrà o destre és dedicant temps a observar com evoluciona la seva preferència manual, veient quina mà, peu o ull utilitza quan realitza de forma espontània accions com subjectar un biberó o un xumet, pintar amb els dits, mirar per un calidoscopi o per altre objecte, netejar una superfície amb un drap, raspallar-se les dents, pentinar-se, dur un got ple d'aigua, saltar sobre un peu...

Consells per a educar a un nen esquerrà

* No obligar a canviar la mà. Si el nen esquerrà és obligat a utilitzar la mà dreta, implica que usi la mà més feble i menys hàbil per a realitzar les seves tasques, això ho farà maldestre, inefectiu i ho esgotarà innecessàriament fent que l'aprenentatge sigui més dificultós i frustrant. Forçar la lateralitat d'una persona ("esquerrà contrariat") comporta molts problemes, així ho apunta Jane M. Healey, neuropsicólega infantil i autora del llibre El nen esquerrà: "canviar les preferències laterals del nen pot comportar desavantatges, com dificultats per a distingir la dreta de l'esquerra, trastorns en l'escriptura, dislèxia i fins i tot quequesa".

* Guiar-los com un mirall. Si la mare o el pare és destre, la millor manera d'ajudar a un nen a aprendre a realitzar activitats senzilles, com cordar-se els cordons de les sabates, o utilitzar un tenidor, és asseure's enfront d'ell i anar guiant-lo com si anés la imatge davant un mirall, d'aquesta manera podrà imitar-lo amb més facilitat.

* Treballar en classe. Els mestres deuen informar-se des d'un principi si hi ha nens esquerrans en el grup, parar-los esment i procurar que usin les eines adequades.

* Asseure'ls al costat esquerre dels pupitres dobles o al costat d'altre nen esquerrà per a evitar que el seu colze xoc amb el del company destre.

* Asseure'ls al costat dret de la classe en relació a la pissarra, amb la finalitat de que vegin l'escriptura del mestre des del mateix angle que ells miren la seva escriptura sobre el paper.

* Col·locar el paper o cartolina en el costat esquerre de la taula de treball i inclinar-lo cap a la dreta.

* Situar-se al costat esquerre del nen per a donar-li les instruccions.

* Ensenyar-los a prendre el llapis en la mateixa forma que ho fan els destres amb la finalitat d'evitar que adoptin la posició de la mà "en ganxo", típica dels nens esquerrans.

* Si feim una comprensió lectora, per exemple, posarem les preguntes a omplir en la part esquerra i el text en la part dreta, així l'alumne esquerrà podrà veure el text escrit i copiar consultar les paraules o paràgrafs sense cobrir el text amb el braç.


* Es diu que la cal·ligrafia dels esquerrans és pitjor que la dels dretans, no podem afirmar taxativament tal cosa, però si que el esquerrà com va escrivint per damunt d'allò que escriu, ho té més difícil que el dretà que pot anar mirant com li va quedant allò que escriu.

Eines per a nens esquerrans

Per a un nen esquerrà treballar amb una eina per a destres causarà frustració per la incomoditat que això suposa. Avui dia existeixen algunes eines que s'han fet especialment per a la mà esquerra que faciliten als esquerrans la seva activitat quotidiana.

Tisores: tenen els fils invertits, de tal manera que l'esquerre queda sempre per sobre del dret. D'aquesta forma, es facilita la tasca de tallar en línia recta.

Maquineta: té la fulla al revés. El llapis s'agafa amb la mà esquerra i gira en el sentit natural de l'esquerrà, contrari a les agulles del rellotge.

Regles invertides (de dreta a esquerra) per a no entorpir la lectura amb la mà.

Quaderns: l'espiral està a l'esquerra i es pot obrir al revés. Permet, a més de facilitar l'escriptura sense ensopegar amb l'espiral, corregir la postura del quadern i la de la mà a l'escriure (alguns nens esquerrans tendeixen a escriure amb la mà torta cap a dintre).

Llibres per a acolorir: s'obre al revés i té dibuixos amb referències al nen esquerrà.

Teclat: les tecles per al càlcul i les fletxes de desplaçament estan a l'esquerra.

Botigues amb productes per a esquerrans

En moltes papereries es poden trobar algunes de les eines bàsiques per a esquerrans com tisores, maquinetes o adaptadors, no obstant això existeixen algunes botigues especialitzades en material per a esquerrans.


-
Manozurda

- L'altra Mà

Article original Per MARTA VÁZQUEZ-REINA (Amb qualque afegit posterior)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...