Es racó des PT

En aquest bloc o "bitàcola" trobaràs recursos, recomanacions, articles, materials descarregables, enllaços, idees, propostes, notícies, relacionades amb la feina de pedagogia terapèutica. És a dir, tot allò que t'hauria agradat que et contessin quan vares començar a fer feina de PT. També hi ha materials aprofitables per a tutors i educadors en general, d'atenció a la diversitat i d'educació especial.

Aparell respiratori: Una maqueta molt curiosa !!

M'he trobat amb aquesta manualitat científica i m'ha agradat molt:

Maqueta de l’aparell respiratori.

Amb una ampolla de plàstic, dues palletes de refresc, dos globus, un guant de làtex, plastilina i un una mica d’imaginació, podem construir una maqueta de l’aparell respiratori força entenedores. El guant representa el diafragma que, en baixar crea una pressió negativa a l’ampolla i fa que s’inflin els pulmons (els dos globus).

Podeu fer-ho a casa si no us va donar temps a classe…

dsc06111-small.JPGdsc06118-small.JPGdsc06119-small.JPGdsc06120-small.JPGdsc06121-small.JPGdsc06124-small.JPGdsc06125-small.JPG


Sóc mestra de primària concretament de segon i m’agradaria fer aquesta maqueta sobre l’aparell respiratori i m’agradaria que m’expliquessis una miqueta ja que no em queda clar.El que jo entenc és que l’oxigen entra per la palleta fins arribar als pulmons tot això gracies al moviment del diagragma que ens ajuda a respirar i després surt el dioxid de carboni per l’altre palleta. És correcte? Agrairia una resposta el més rapid possible.

Moltes Gràcies

Correcte… És l’aire que entra gràcies a la pressió negativa que provoca dins del tòrax el diafragma, als pulmons, concretament als alvèols es fa l’intercanvi de gasos i finalment, al relaxar el diafragma, surt l’aire amb més concentració de diòxid de carboni. En total, a cada inspiració natural podem fer entrar i sortir entre mig litre i un litre d’aire, de manera que calen aproximadament 10 moviments per renovar tot l’aire dels pulmons. Tant l’entrada com la sortida es fa per les vies respiratories (palletes). En altres anys només feia la maqueta amb un globus, aquest anys s’han animat a fer-ho amb dos, espero trobar aviat algun sistema fàcil i fiable per poder implementar la bifurcació dels bronquis i fer la maqueta amb una palleta i dos globus.

Espero que t’hagi servit l’explicació.

Salutacions


Ho acab de fer a ca meva, ara ho entenc, es “truqui” és que sense bufar es globus, només estirant i empenyent del “diafragma”, els globus “pulmons” s'inflen i desinflen per a la pressió del mateix sobre la caixa toràcica / botella.

Eduard



Entrada original: http://blocs.xtec.cat/nat5/2008/12/09/maqueta-de-laparell-respiratori/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...