Es racó des PT

En aquest bloc o "bitàcola" trobaràs recursos, recomanacions, articles, materials descarregables, enllaços, idees, propostes, notícies, relacionades amb la feina de pedagogia terapèutica. És a dir, tot allò que t'hauria agradat que et contessin quan vares començar a fer feina de PT. També hi ha materials aprofitables per a tutors i educadors en general, d'atenció a la diversitat i d'educació especial.

Escoles antigues: Escola rural mixta de Can Boqueta d'Inca (Mallorca)

Avui, gràcies als Amics de les Escoles, he pogut visitar l'escola rural mixta de Can Boqueta a Inca (en funcionament fins als anys setanta !!). M'ha impressionat molt la veritat, primer trobar-me un escut republicà que ha presidit la façana de la mateixa durant més de setanta anys !! Sense que ningú el llevàs !! També m'ha impressionat veure a on feien feina els mestres rurals... 

L'escola mixta de Can Boqueta fou creada el 31 de gener de l'any 1933 per atendre la població rural d'aquella zona d'Inca que va cap a Sencelles. El primer mestre fou Antoni Vives Ferrer que exercí com a interí. Com a mestre definitiu, l'any 1934,  hi accedí Miquel Mercadal Ramis, que va exercir fins el 29 de setembre de 1936 en que fou detingut. L'escola és un antiga casa de fora vila sense cap mena d'adequació a funcions escolars. El mobiliari era de restes d'aquí i d'allà. 

Us deix les fotos d'aquesta petita meravella del patrimoni escolar de Mallorca.

MIQUEL MERCADAL I RAMIS . Mestre de l'escola de Can Boqueta d'Inca , polític i activista cultural. Represaliat





Nat a Inca el 1904. Era el fill de major del conserge de l´estació de tren d´Inca. Estudià Filosofia i Lletres i Magisteri a la Universitat de Barcelona. Home d´extensa cultura, socialista i activista d´esquerres . Impartí classes com interí a Sant Miquel d´Eivissa i a Alaró . Aconsegueix la plaça en propietat el 1925 a Pinós (Lleida), el 19 de març de 1929 torna a Mallorca, essent director de l´Escola Pública de Villafranca. A la fí demana el trasllat a Inca a l´escola rural de Can Boqueta com a director. Impartí l´ensenyament fins que fou detingut en esclatar la guerra. El 19 de juliol de 1936 Canuto Boloqui amb una columna de falangistes va a la captura dels esquerrans d'Inca. Un dels falangistes repressors era Rafel de Arcós. Entre els arrestats es trobaren els germans Antoni i Bernat Mateu Ferrer, Antoni Amengual Coll,els germans Antoni , Josep i Emili Sancho Forges, sabaters, i jugadors del Constància els dos primers, Andreu París Martorell, Antoni Bennássar Reynés, Tomàs Corró Ferrer,botiguer, i  Miquel Mercadal Ramis, mestre de l'escola mixta de Can Boqueta.  El 19 de juliol de 1936, quan els falangistes feren la ràtzia al local del PSOE fou detingut per la guàrdia civil Fou traslladat a Can Mir i al camp de concentració de son Farineta, passà també per la presó dels caputxins. Se li feu consell de Guerra el 23 de novembre del 1937 a l´Escola d´Arts i Oficis de Palma i condemnat a la pena capital. Se li fou commutada per la pena de presó, i fou desterrat a Canàries i al Puerto de Santa Maria. Fou posat en llibertat vigilada el 1943 . Es trasllada a viure a Can Pastilla. Devers el 1950 col.labora amb al PCE, a causa de que el PSOE havia quedat desgavellat. Fou indultat el 10 de novembre de 1973 amb el decret de l´indult general 1824,  s´incorpora per poc temps, doncs és jubila el 25 d´agost de 1974 .

Col.laborà amb la gent de la Justícia sobretot amb Gornés i Buades. Tots tres fundaren un teatret i un cor. Fou el director de la revista AVANCE.  Els seus escrits estaven amarats d´un esperit fortament esquerrà, marxista i defensor de la justícia social. Juntament amb Miquel Reynés i d´altres fundador de l ´Agrupació Socialista d´Inca i redactor dels estatuts.
Morí el 1982 a Ciutat de Mallorca.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...