Es racó des PT

En aquest bloc o "bitàcola" trobaràs recursos, recomanacions, articles, materials descarregables, enllaços, idees, propostes, notícies, relacionades amb la feina de pedagogia terapèutica. És a dir, tot allò que t'hauria agradat que et contessin quan vares començar a fer feina de PT. També hi ha materials aprofitables per a tutors i educadors en general, d'atenció a la diversitat i d'educació especial.

"En Joan Petit quan balla"

Una cançó infantil amb una història tenebrosa darrera... 
IMPACTANT NOTÍCIA TRETA DE LES CRÒNIQUES
Qui ho havia de dir! Una cançó tan "innocent" com "En Joan petit" amaga una tragèdia humana que m'ha impactat. No la tornaré cantar per fer festa. La història, a vegades, ens fa perdre les rialles. (Font: "Amics de les escoles")
  En Joan Petit era un líder pagès occità que, l’any 1643, es va aixecar contra el poder reial a causa d’una pressió fiscal insuportable, especialment en temps de guerra com els que es vivien llavors. Aquesta revolta, que tenia també un component religiós, va formar part d’un grup de rebel•lions que van rebre el nom conjunt de Revoltes dels Crocants.

Com quasi totes les revoltes pageses, el poder reial es va acabar imposant i els rebels foren esclafats. En el cas d’en Joan Petit, va ser capturat i condemnat a mort al suplici de la roda, que és el més cruel que he vist mai. Aquest mètode consistia en lligar el condemnat en una roda i el botxí li anava trencant els ossos amb un mall per dislocar-li les extremitats, procurant no causar-li hemorràgies internes letals, fins el punt que es podia tocar el cap amb els turmells. Llavors es pujava la roda damunt d’una columna i es deixava el desgraciat allà dalt fins que moria de dolor. Així va morir el pobre Joan Petit.

Aquest fet va generar una cançó popular encara vigent a Occitània, on es deia que en Joan Petit ballava per al rei de França a través de cadascun dels membres que li anaven trinxant: ara una mà, ara un dit, ara un braç, ara un peu... A casa nostra, sempre més pacífics i més disposats a endolcir-nos la vida i viure enganyats, ràpidament vam canviar el sentit de la cançó i vam convertir el capitost pagès en una alegre criatura ballarina per al gaudi dels nostres nens. El cognom del pobre Joan Petit va ajudar, sens dubte, a afavorir el canvi de concepte.(extret d'un article de Jaume Clotet)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...