Es racó des PT

En aquest bloc o "bitàcola" trobaràs recursos, recomanacions, articles, materials descarregables, enllaços, idees, propostes, notícies, relacionades amb la feina de pedagogia terapèutica. És a dir, tot allò que t'hauria agradat que et contessin quan vares començar a fer feina de PT. També hi ha materials aprofitables per a tutors i educadors en general, d'atenció a la diversitat i d'educació especial.

El Velll Marí (Foca Monje)

Avui hem fet una lectura sobre aquest animal marí, ja desaparegut de Mallorca per culpa dels humans.El Vell Marí

El vell marí és una de les deu espècies més amenaçades del planeta. Quan el 1992 un equip de biòlegs espanyols va localitzar la colònia de vell marí (Monachus monachus) més nombrosa descoberta fins llavors en el litoral atlàntic, es va trobar la possibilitat de supervivència d’aquesta foca, que té el desgraciat honor de constar en la llista de les deu espècies més amenaçades del planeta.

 
Característiques

Els mascles adults viuen apartats de la colònia, i les femelles viuen amb les cries en grups distribuïts en un parell de coves (separades per més d’un quilòmetre), als penya-segats. Es té constància de 80 a 120 individus vius a tot el món.Es sap que els adults es desplacen per buscar aliment entre 10 i 40 km de la costa. En canvi, els joves no s’allunyen de les coves i tenen una dieta diferent.


El Vell Marí o foca de la Mediterrània (Monachus monachus) és de mida mitjana, que quan neix mesura entre 80-90 cms i pesa uns 20 kg i que en edat adulta pot assolir els 3 metres de longitud i els 400 kg de pes. Les cries són de color negre exceptuant una taca blanca a la regió ventral. La coloració dels adults és grisenca en el cas de les femelles, mentre que als mascles és negra amb una taca blanca característica a la regió ventral, que curiosament també presenten les cries nounades. El pèl és curt i d’un color bastant uniforme que va des del lleonat clar fins al marró fosc, sent més clar o platejat en la part ventral.


L'any 2008 es va veure un exemplar de Vell Marí a les costes de Mallorca, fa al voltant de 50 anys que no es veia un exemplar de Foca Mediterrània al nostre litoral. Des de la Conselleria de Medi Ambient es demana que:  en el cas de veure un exemplar de Vell Marí es cridi sense cap perduda de temps al telèfon d’emergències 112 i es recorda que està totalment prohibit acostar-se a menys de 100 metres de l’animal.Agraïm la seva responsabilitat i els donem les gràcies per cuidar de la nostra fauna i flora.


Aquí teniu més informació per si us interessa.


Read more publications at Calaméo


El darrer Vell Marí ( foca monje )  de Balears va tenir un final trist, va ser abatuda a tirs per un guàrdia civil en abril de 1958 en Cala Tuent (Mallorca).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...