Es racó des PT

En aquest bloc o "bitàcola" trobaràs recursos, recomanacions, articles, materials descarregables, enllaços, idees, propostes, notícies, relacionades amb la feina de pedagogia terapèutica. És a dir, tot allò que t'hauria agradat que et contessin quan vares començar a fer feina de PT. També hi ha materials aprofitables per a tutors i educadors en general, d'atenció a la diversitat i d'educació especial.

20 de maig dia mundial de les abelles

DÍA MUNDIAL DE L'ABELLA.
Molta gent creu que només hi ha l'abella de la mel (Apis mellifera) però només a Balears tenim unes 400 espècies d'abelles. Científicament, una abella és un insecte amb unes característiques fisiològiques que responen a un esquema que permet reunir espècies baix el nom d’una superfamília, la dels Apoideus o Apoidea. Dins de Apoidea hi ha cinc grans famílies: Apidae, Andrenidae, Megachilidae, Colletidae i Halictidae.
Un gènere curiós és Anthophora. Les espècies d’aquest gènere volen fent ziga zaga i mantenit-se aturades a l’aire. Tenen una llarga llengua i els mascles compten amb uns plomalls a les potes mitjanes. Crien dins orificis que fan a terra, construint galeries amb cambres on hi mantenen els ous i les larves. Malgrat són solitàries, formen grups en els que cada femella s’encarrega de la seva galeria.
Els mascles de les abelles sempre tenen les antenes més llargues, una característica molt accentuada en el gènere Eucera.
La família Andrenidae està formada per abelles també solitàries, de forma esvelta i abdomen oval. Tenen la llengua curta. Crien a terra, excavant galeries en el fons de les quals hi dipositen els ous fecundats juntament amb aliment per les larves. Una de les espècies de major mida és la Andrena agilissima.
També hi ha abelles que retallen trossos de fulles amb les seves mandíbules i després les utilitzen per a recobrir o entapissar les parets de les galeries de cria. Tenen la llengua més llarga que ample i porten el pol•len a la part abdominal. Aprofiten nius d’altres abelles, no són excavadores, tot i que també utilitzen orificis a la fusta i estructures cilíndriques com canyes buides. Es tracta de la família Megachilidae, entre les que destaca el gènere Osmia
La família Colletidae es caracteritza per mostrar un disseny facial diferent a cada espècie, detall que serveix per a identificar-les, sobretot les del gènere Hylaeus. Crien a terra, tot i que no només fan orificis subterranis, si no també uns monticles irregulars de fang al voltant, com fan les seves parentes del gènere Colletes, caracteritzades pel seu abdomen anellat, molt conspicu. Les abelles Colletes segreguen una substància per la boca, amb la que van recobrint les parets de les galeries, aquesta substància una vegada solidificada, és translúcida i impermeable.
No podem deixar de banda a les espècies de menor mida, aquelles petites que fan possible la pol·linització de flors molt estretes i reduïdes. Es tracta de la família Halictidae. Del gènere Lasioglossum, són insectes allargats i sovint amb tonalitats metàl·liques que a cop d’ull recorden la forma d’una formiga.
Chim póm.
Foto: Osmia bicornis sobre flors de lavanda a Binifaldó (Mallorca).



Les abelles, an interactive worksheet by ANDREA VILA REINOSO
liveworksheets.com
Abelles, an interactive worksheet by Paquitabarri
liveworksheets.com
Parts de l'abella, an interactive worksheet by 2108claudia
liveworksheets.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...